Håvens naturbetes djur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Jerker Döhlfors Highland Cattle i Håven

 

 

Vårat mål är att föda upp lugna och välmående djur för natur vård och kött produktion. Valet av djur var för att den är en ursprungsras som omnämns från dom Irlänska öarna redan på 1500 talet. Dessutom så är det en väldigt tålig ras som klarar det kalla klimatet i norden. De är även tåliga mot sjukdomar och håller sig friska.

 

Deras kännetecken är deras stora och ståtliga horn samt den långhåriga pälsen. De finns i flera olika färger så som svart ,brun ,grå och vit men den mest dominanta färgen är brun .

De är snälla djur som har ett bra lynne.  Dom är  nyfikna men ändå inte närgångna.

 

Dessa kor är en av de raser som har lättast att kalva och med en låg kalv dödlighet. Det finns inte några andra raser som är så bra mammor som Highland Cattle. De har som kalv dagis och tar hand om varandras kalvar.

 

Enligt naturvårdsspecialister är rasen ofta det lämpligaste betes djuret p.g.a den medärvda förmågan att äta allt och även få en bättre tillväxt på sämre beten.

 

Rasen är avlad i hårdmiljö och därmed kända för sin tålighet, vilket kan mätas med att de klarar strängt vinterklimat ute på enbart hö,vatten och mineraler. Att de dessutom på denna foderstat kan föda levande och välmående kalvar år från år är få andra raser förunnat.

 

När djuren slaktas så är det mycket fint marmorerat kött.

Det har visat sig att köttet har bästa smak och mörhet i flera stora tester . Dessutom är det ett magert kortfibrigt kött med mycket lågt kolesterolvärde. Smaken beskrivs som en blandning av ox och älg kött. Det insprängda fettet ger ett smakrikt kött trots det är den totala fetthalten låg och kolesterolhalten endast ca:23mg/100g kött. Det är enligt produktionsrådgivare endast Aberdeen,Angus och Highland som har denna positiva inlagring av fett.

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.jdh.se